#1
Sirop de cătină
Ingrediente
- 3 kilograme de cătină proaspătă
- un kilogram de miere polifloră
Mod de preparare
Se spală mai întâi fructele, se lasă la uscat și apoi se dau prin blender. Pentru ca siropul să nu aibă impurități sau coji mai mari, rămase întregi, pasta obținută se strecoară cu ajutorul unei site de paste. Apoi se adaugă mierea și se amestecă bine. Pentru a evita oxidarea, în prepararea siropului de cătină trebuie folosite doar instrumente din sticlă și din lemn. Produsul final se poate păstra la frigider și se poate consuma atât de adulți, cât și de copii.

#2
Dulceață de cătină
Ingrediente
- 3 kilograme de cătină proaspătă
- un kilogram de miere polifloră
Mod de preparare
Se spală mai întâi fructele, se lasă la uscat și apoi se dau prin blender. Pentru ca siropul să nu aibă impurități sau coji mai mari, rămase întregi, pasta obținută se strecoară cu ajutorul unei site de paste. Apoi se adaugă mierea și se amestecă bine. Pentru a evita oxidarea, în prepararea siropului de cătină trebuie folosite doar instrumente din sticlă și din lemn. Produsul final se poate păstra la frigider și se poate consuma atât de adulți, cât și de copii.

#3
Gem de cătină
Ingrediente
- un kilogram de cătină proaspătă
- 750 de grame de zahăr
Mod de preparare
Mai groase decât dulcețurile, gemurile se prepară cu o cantitate mai mică de zahăr și fierbând compoziția până se îngroașă. Apoi, se pune în borcane, se sterilizează și se poate consuma simplu, pe pâine, sau în compoziția diferitelor prăjituri.

#4
Ceai de cătină
Ingrediente
- cătină uscată la cuptor
- apă clocotită
- zahăr sau miere
Mod de preparare
Ceaiul de cătină se prepară din fructe uscate, date prin râșnița de cafea. Este important ca uscarea fructelor de cătină să nu se facă direct la soare, ci în cuptorul încins, după ce ai stins focul. După deshidratare, fructele de cătină se toacă bine și se pot folosi pentru infuzii ca orice alt tip de ceai. Licoarea obținută se îndulcește cu zahăr sau miere, după gust, ori se bea ca atare.
O infuzie de cătină se poate prepara și din fructe proaspete, doar că în acest caz, pentru un plus de gust, înainte de adăugarea apei clocotite este nevoie ca fructele să se zdrobească bine. În comparație cu infuzia de cătină uscată, cea de cătină proaspătă este mai acrișoară, dar la fel de savuroasă și sănătoasă.

#5
Cheesecake cu fructe de cătină
Ingrediente
Umplutura
- 100 de grame cătină proaspătă
- 250 de grame de brânză mascarpone
- o lingură de miere
- o lingură de zahăr pudră
- o lingură de zeamă de lămâie
Crusta
- 50 de grame de biscuiți simpli
- o lingură de zahăr pudră
- o lingură de cacao neagră
- o lingură de nuci
- 50 de grame de unt
Sos
- 50 de grame de cătină
- două linguri de zahăr
- amidon de porumb
Mod de preparare
Pentru crustă, se toacă mărunt toate ingredientele solide, se amestecă bine într-un bol și peste ele se adaugă unt topit ca să se lege. Apoi, compoziția obținută se întinde bine pe o tavă de prăjituri și se lasă la răcit.
Umplutura acestui cheesecake se prepară din suc de cătină proaspăt stors, amestecat cu brânza, zahărul și mierea mixate împreună, în prealabil. La final, spuma obținută se adaugă peste crustă, iar prăjitura se lasă câteva ore la răcit, în frigider. Odată închegat, cheesecake-ul se poate servi simplu, sau cu un sos de cătină preparat din cătină, zahăr și amidon, încălzite la foc mic, până la închegare. De asemenea, pentru decor, se pot folosi și câteva boabe proaspete de cătină, nuci și alune, sau chiar frunze de mentă pentru o combinație inedită de arome.
