Cătina este o plantă medicinală care în ultima perioadă se bucură de atenția entuziaștilor medicinei tradiționale. Ea se vinde de mult pe piața românească și nu puțini sunt cei care au consumat măcar o dată în viața lor, de curiozitate cel puțin, bobițele portocalii și cărnoase ale acestui arbust care crește aproape pretutindeni în țara noastră. Pe de altă parte, numărul celor cu adevărat familiarizați cu beneficiile acestui fruct și alte secrete ale sale nu este foarte mare și de aceea ne-am gândit să vorbim în acest articol despre cătină și cele mai importante informații pe care și tu ar trebui să le cunoști despre ea.
7 Lucruri mai puțin știute despre cătină
#1 Denumirea științifică a cătinei
În limba latină cătina se numește Hippophae rhamnoides, iar despre existența și beneficiile ei se cunoștea încă din antichitate. Chiar dacă niciodată nu a fost la fel de apreciată și căutată ca în prezent, cătina se consuma și în vechime, iar cei care îi cunoșteau proprietățile le apreciau cum se cuvine.
#2 Cătina este un simbol al poporului român
Cătina crește pe malurile râurilor și ale mării, în locurile stâncoase, pe soluri nisipoase, dar și în zonele muntoase, la mare altitudine. Datorită capacității sale impresionante de a se adapta la orice condiții climatice, ea este des asemănată cu poporul român care de-a lungul istoriei a înfruntat multe provocări, dar a reușit să iasă la liman de fiecare dată.
#3 Pentru chinezi cătina este mai valoroasă ca ginsengul
Cătina crește și în China, dar este mult mai puțină decât în țara noastră, mai ales raportat la populația numeroasă a țări. Pe de altă parte, oamenii de știință chinezi i-au acordat o atenție specială și au inclus-o în studiile lor descoperindu-i numeroasele beneficii și ajungând la concluzia că este chiar mai prețioasă ca plantă medicinală decât ginsengul.
#4 Cătina te ține la distanță de gripe și răceli, dar și de alte afecțiuni
Cătina are un conținut bogat de vitamina C și din acest motiv este foarte bună ca tonic pentru organism. Consumul ei se recomandă atât pentru prevenirea gripelor și răcelilor, pentru ameliorarea simptomelor lor, dar și în perioada de convalescență de după boală. Mai mult, se pare că are un efect pozitiv și împotriva celulelor canceroase, fiind recomandată atât pentru prevenirea cancerului cât și pentru tratarea sa.
#5 Cătina se poate folosi pentru preparate delicioase
Mulți evită să consume cătină din cauza gustului ei specific. Aroma ei simultan acră și amară nu este pentru toată lumea și din acest motiv are mult de pierdut la capitolul popularitate. Cu toate acestea, ca orice alt fruct, cătina se poate folosi ca ingredient de bază sau ingredient secundar pentru preparate culinare absolut delicioase, preferate chiar și de copii. Zdrobită bine și strecurată sau dată prin blender și apoi amestecată cu zahăr sau miere, cătina se transformă într-un sirop delicios ce poate fi combinat cu apă și băut în loc de limonadă. De asemenea, este extraordinară în sufleuri, creme, budinci și chiar cheese cake-uri dacă se prepară după rețeta potrivită și se ține cont de proporții.
#6 Când nu găsești fructe de cătină, poți consuma și alte părți ale plantei
Fructele de cătină se găsesc pe piață în general vara. Ele sunt destul de costisitoare pentru că se colectează foarte greu, dar pentru cei care își doresc un organism sănătos, niciun preț nu este prea mult pentru o asemenea comoară. Adevărata problemă însă, apare în afara sezonului când fructele de cătină nu se mai găsesc la tot pasul și un amator al acestui fruct trebuie să apeleze la metode alternative. Din fericire însă, în cazul cătinei se pot consuma nu doar fructele, ci și frunzele, scoarța sau rădăcinile arbustului care se prepară sub formă decoct și se găsesc la multe farmacii și Plafaruri din țară.
#7 Cătina este un aliment complet
Pare greu de crezut, dar în cele câteva grame pe care le cântărește fructul de cătină se găsesc aproape toți nutrienții necesari organismului. Cătina este plină de vitamine, minerale și antioxidanți și oferă corpului uman tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă și sănătoasă.