Fructulul de cătină este vitaminizant, imunostimulator, depurativ, antioxidant, antiinflamator și citoprotector.
Studiată intens în ultimii ani de către mediul academic, cătina este o plantă care s-a evidențiat de multă vreme pentru multiplele sale proprietăți benefice organismului uman, de la tratamentul arsurilor până la delicatese culinare.
Cătina are o concentrație foarte mare de vitamine, printre care amintim doar E de trei ori peste morcovi, C de zece ori peste portocale iar E de patru ori peste floarea soarelui.
Cătina conține 190 de substanțe bioactive
- Antioxidanți
- 18 amino-acizi
- 14 vitamine (A, complex B, C, D, K, P)
- Provitamine
- 11 microelemente (zinc, calciu, fier etc)
- Fenoli
- 42 tipuri de lipide
- Omega-3
- Omega-6
- Omega-7
- Omega-9
Utilizări ale cătinii
Frunzele și fructele de cătină sunt folosite în tratamentul artritei, ulcerelor gastrointestinale, gută și diferite afecțiuni ale pielii. Un ceai pe bază de frunze de cătină este folosit ca sursă de vitamine, antioxidanți, aminoacizi, acizi grași și minerale, pentru îmbunătățirea presiunii arteriale și pentru scăderea colesterolului, prevenirea și controlul bolilor vaselor de sânge și îmbunătățirea sistemului imunitar.
Fructele de cătină sunt folosite pentru prevenirea infecțiilor și încetinirea procesului de îmbătrânire.
Sâmburii de cătină se pot folosi ca expectorant, pentru tratamentul astmului, angină, scăderea colesterolului, prevenirea bolilor vaselor de sânge și ca antioxidant.
Uleiul de cătină este folosit pentru încetinirea proceselor cognitive la persoanele adulte, reduce bolile produse de cancer și de asemenea reduce toxicitatea chimioterapiei. Uleiul de cătină este utilizat și la întărirea sistemului imunitar, tratamentul bolilor de stomac și intestine.
O altă utilizare este aplicarea pe piele a uleiului pentru prevenirea arsurilor, tratamentul arsurilor și tăieturilor, a pielii uscate și a eczemelor.
Ca alimente, din cătină se fac gemuri, dulcețuri, piuree și sucuri.
Industria cosmetică folosește cătina pentru prepararea produselor anti-îmbătrânire.


Scurt istoric
Datorită calităților sale, cătina este folosită deja de mii de ani în Asia. Scrierile tibetane sunt printre cele mai vechi surse de literatură despre cătină. Perioada în care a cunoscut cea mai mare creștere în recunoaștere a fost în secolul III D.Hr., în timpul campaniei militare a lui Alexandru cel Mare. Soldații osteniți au surprins caii lor mâncând din tufe de cătină și au încercat fructul, iar în câteva zile s-au simțit revigorați. Așa planta a dobândit numele de Hippophae (lat. calul luminat), iar Alexandru cel mare a adus arbuști în Europa.
Se spune că Chingishan, împăratul Mongoliei din secolul al XIII-lea se baza pe trei lucruri: o armată bine organizată, disciplină puternică și cătină.
Citește mai multe despre istoria cătinii.